KENNISPLATFORM VOOR LABORATORIA

Agenda

 

21 mei - LabSafety - Ede

22 & 23 mei - PEFTEC - Rotterdam

 

11 juni, 18 juni & 24 september -  Gilson trainingen - Leiden

27 juni - LabTech voor Dummies - Nijmegen

 

7 november - LabAnalyse - Rotterdam

 

 

LabSafety - 21 mei 2019

Op dinsdag 21 mei 2019 vindt het LabSafety event plaats bij Congrescentrum de ReeHorst in Ede.

Tijdens dit event wordt duidelijk waarom het zo belangrijk is om veilig te werken op het laboratorium en welke risico’s je tegen kan komen. Naast het conferentieprogramma, waarvan de inhoud op dit moment nog niet bekend is, is er een expositiegedeelte, met onder andere leveranciers/distributeurs van laboratoriummeubilair, chemicaliën, installaties, labapparatuur en -toebehoren.

Vanuit LabVision participeren Cryo Solutions en Salm en Kipp.

www.fhi-labsafety.nl

 

 

Gilson-trainingen bij BTF

Biotech Training Facility in Leiden en Gilson International werken samen op het gebied van
trainingen over vloeistof handling, zoals pipetteren en vastefase-extractie (SPE).
Biotech Training Facility (BTF) is een productiecentrum voor farmaceutische opleidingen in een
echte, real-life omgeving. De inrichting is ook te gebruiken als ‘proeffabriek’ voor het testen
van apparatuur en processen. BTF is volledig uitgerust met cleanrooms, laboratoria en een
technische ruimte vol met state-of-the-art, gemakkelijk toegankelijke toepassingen.

De Gilson-trainingen die voor de komende tijd op het programma staan, zijn:

 

11 juni 2019

Vastefase-extractie (SPE). Deze cursus behandelt de verschillende stappen van de methode: conditioneren, laden, wassen en elueren. Bij elke stap komen de uitdagingen aan bod. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor een zo effectief mogelijke interactie tussen het monster en de media? Er is aandacht voor het type monster dat wordt gebruikt. Serum en plasma brengen bijvoorbeeld heel andere uitdagingen met zich mee dan urine.

Tot slot wordt optimalisering van de methodes behandeld. Hoe kunnen de opbrengst en reproduceerbaarheid geoptimaliseerd worden? Wanneer is handmatige uitvoering de beste keuze en op welk moment maak je het beste de stap naar automatische uitvoering? Wat zijn de voor- en nadelen?

 

18 juni 2019

Troubleshooting – Eerste hulp bij pipetteren. Bij accuraat en reproduceerbaar pipetteren komt vaak veel meer kijken dan men op het eerste oog verwacht. Hoe komt het bijvoorbeeld dat de analyseresultaten per medewerker verschillen? Worden de kalibratiecertificaten juist geïnterpreteerd? Wat staat er precies in de norm en hoe wordt deze toegepast? Worden er geschikte pipetten gebruikt bij applicaties?

Bij deze laagdrempelige workshop kun je in een praktische setting antwoorden krijgen op alle vragen die je hebt over pipetteren.

 

24 september

Automatiseren van pipetteren. Vaak is automatisering nodig omdat handmatig pipetteren teveel tijd in beslag neemt of de werkomstandigheden van analisten onder druk zet. Daarnaast is het voor sommige bedrijven noodzakelijk om testresultaten aantoonbaar aan een monster te kunnen koppelen. De reden voor automatisering geeft vaak al richting aan de keuze voor een geschikte oplossing. Tussen handmatig pipetteren en volledige automatisering ligt namelijk een verscheidenheid aan hybride vormen. De beste oplossing is afhankelijk van de situatie en vereisten op het laboratorium.

Deze workshop behandelt de verschillende automatiseringsvormen en wat er komt kijken bij de implementatie van (semi-)automatisering. Alle handvatten die je nodig hebt om de omschakeling succesvol te maken, passeren de revue. Een en ander is toegespitst op deze drie onderwerpen: geïntegreerde workflow, kwaliteit binnen vloeistofverplaatsing en verbruiksartikelen (consumables).

www.biotechtrainingfacility.com

www.gilson.com

 

 

PEFTEC 2019 - 22 en 23 mei 2019

Rotterdam Ahoy vol van petrochemische analyse bij PEFTEC 2019

PEFTEC 2019, de derde internationale conferentie en vakbeurs over laboratoriumtesten en -analyses van oliën, gassen, benzines, chemicaliën, smeermiddelen, raffinageproducten en milieumonsters, vindt plaats op 22 en 23 mei in Rotterdam Ahoy, in het hart van het Antwerpen-Rotterdam-Rijn-Ruhrgebied.

PEFTEC 2019 is een specialistisch evenement dat zich richt op laboratoriumtesten, -analyse en monitoring. Met een uitgebreid programma van conferenties, seminars en een internationale vakbeurs biedt het de laatste stand van zaken op het gebied van regelgeving, methoden, normen en technologieën voor analytisch chemici, procestechnologen, onderzoekers, procesoperators, consultants, laboratoriumpersoneel en milieumanagers.

Naast de populaire Analytical Conference biedt PEFTEC 2019 nu ook een volwaardige Process Analysis Conference. Deze conferenties en een uitgebreid programma van technische seminars bieden toegang tot de meest recente informatie, waaronder casestudies en updates over lopend onderzoek. Deelnemers aan beide conferenties hebben aan het begin van de tweede dag een gezamenlijke sessie over ‘Big Data/Big Analysis’.

 

PEFTEC Analytical Conference (22 en 23 mei)

De ochtendsessie van de eerste dag staat in het teken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van massaspectrometrie toepassingen. De plenaire lezing, waarmee Ryan P. Rodgers, een van de grondleggers van petroleomics en directeur van het Future Fuels Institute aan de Florida State University, het congres opent, zal worden gevolgd door andere toonaangevende onderzoekers op dit snel groeiende vakgebied. In de middag staan presentaties gepland over recente ontwikkelingen in GC- en GCxGC-toepassingen, in combinatie met verschillende detectiesystemen, zoals de barrière-ontlading ionisatiedetector (BID), MS en VUV-spectroscopie.

De Analytical Conference en de Process Analysis Conference zullen aan het begin van de tweede dag worden samengevoegd voor een sessie over het actuele onderwerp ‘Big Data/Big Analysis’. Een plenaire lezing van Eric Little, de Chief Data Officer van Osthus, zal worden gevolgd door praatjes over specifieke toepassingen van data-analyse in zowel de laboratorium- als procesanalysetoepassingen. De Analytical Conference zal daarna verdergaan met lezingen over de wederopkomst van superkritische vloeistofchromatografie (SFC) als mainstream analytische techniek. De middagsessies gaan over de toepassing van zowel moleculaire als atomaire spectroscopische technieken voor aan de petrochemie gerelateerde analyse.

 

PEFTEC vakbeurs (22 en 23 mei)

De vernieuwde, grotere vakbeurs biedt toegang tot innovatieve oplossingen van meer dan 250 toonaangevende bedrijven. Velen daarvan zullen tijdens het evenement ook technische seminars verzorgen. Ga naar www.peftec.com voor alle details.

De vakbeurs biedt een fantastische gelegenheid om niet alleen de nieuwste technologieën te zien, maar ook om deze te bespreken met experts en leveranciers. Dit is van groot belang omdat face to face meetings de mogelijkheid bieden om vertrouwen op te bouwen. Bezoekers van vakbeurzen merken ook vaak op dat ze iets gevonden hebben waarvan ze niet wisten dat ze het zochten.

 

Nieuwe producten en technologieën bij PEFTEC 2019

 • Agilent introduceert nieuwe producten in haar portfolio van intelligente GC-systemen, die GC informatie naar een nieuw niveau tillen.
 • GAS (Global Analyser Solutions) biedt een snelle, robuuste GC en kondigt een nieuwe temperatuurprogrammeerbare oven aan voor het analyseren van een breed scala aan componenten tot C20, evenals een ingebouwde thermische desorptiemodule voor ppb/ppt-analyse.
 • Grabner Instruments zal op PEFTEC 2019 zijn nieuwste innovatieve technologie voor de Vision analyzer-lijn presenteren. Het bedrijf staat bekend om zijn instrumenten voor het testen van dampdruk en vlampunt, Bezoekers van stands 113 en 114 kunnen zich op de hoogte stellen van de volgende stap in Grabner Instruments' streven naar nauwkeurige, betrouwbare en state-of-the-art analyzers.
 • LAR Process Analysers AG zal twee nieuwe TOC-analyzers presenteren: de QuickTOCtrace voor toepassingen met ultrazuiver water en de QuickTOCultra voor water met verschillende samenstellingen.
 • Omnitek lanceert een innovatief nieuw instrument op de beurs. Bezoek stands 22 en 23 om uit te vinden wat het is!
 • Bezoekers van de stand van Optimus kunnen kennismaken met de nieuwe ElemeNtS combustion analyzer.
 • XOS presenteert de onlangs uitgebrachte Petra MAX autosampler, die is ontworpen om de workflow en efficiency te verbeteren ten opzichte van traditionele carrousel autosamplersystemen.

Gelijktijdig met PEFTEC vindt een derde conferentie plaats onder de titel ‘Industrial Methane Measurement 2019’, IMM 2019. Ook deelnemers aan deze conferentie kunnen de PEFTEC-vakbeurs bezoeken. Hier worden ook de nieuwste technologieën van toonaangevende fabrikanten van test- en meetapparatuur getoond voor de monitoring van methaan.

 

PEFTEC 2019 en IMM 2019 – schrijf nu in!

Het PEFTEC-programma is samengesteld met de hulp van vooraanstaande deskundigen uit de hele wereld, waaronder wetenschappers, consultants, onderzoekers en specialisten uit het bedrijfsleven. Het evenement wordt ondersteund door partners als ASTM International, het Havenbedrijf Rotterdam, het Research Institute for Chromatography en de Separation Science Group van de Royal Society of Chemistry.

Toegang tot de vakbeurs en het seminarprogramma van PEFTEC is gratis voor degenen die zich vooraf aanmelden op www.peftec.com. De toegangsprijs voor de PEFTEC- en IMM-conferenties bedraagt €125 per dag of €200 euro voor beide dagen (prijzen zijn exclusief 21% BTW).

De IMM-conferentie is van groot belang voor iedereen die betrokken is bij de meting of het beheer van de uitstoot van broeikasgassen, die vrijkomen bij industriële processen. PEFTEC 2019 is een aanrader voor iedereen die zich bezighoudt met analytische chemie, kwaliteitscontrole, onderzoek, procesontwikkeling en -controle binnen de olie-, gas- en petrochemiesector. De conferenties en seminars bieden actuele informatie van experts van over de hele wereld. De vakbeurs is de ideale gelegenheid om leveranciers van instrumentatie en dienstverleners op dit gebied te ontmoeten. Dit alles op 22 & 23 mei onder één dak, bij Rotterdam Ahoy.

De organisatoren en samenstellers van een bomvol programma heten je van harte welkom in Rotterdam!

www.peftec.com

 

 

LabTech voor Dummies – 27 juni 2019

 

De receptioniste, de boekhouder, de HRM-medewerker, maar ook de verkoper en de verkoopsupport, zij kunnen binnen de laboratoriumbedrijven zomaar ‘dummies’ zijn die zelf nog nooit hebben ervaren wat het werken in een lab inhoudt.

De praktijkworkshop Laboratorium Technologie voor Dummies biedt een inhoudelijk en praktisch programma. Deze workshop wordt organiseert door de FHI-branche Laboratorium Technologie en HAN Hogeschool en is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn binnen de laboratoriumbranche. De deelnemers van eerdere edities zijn enthousiast.

Een paar citaten van deelnemers van de afgelopen edities:

 • “Ik kan nu beter begrijpen waar de klant mee bezig is in het lab”
 • “Ik heb nu een beeld van wat er op labtafels en in zuurkasten gebeurt”
 • “Ik heb nu de spullen die wij verkopen ook eens een keer echt toegepast”
 • “Je hoeft geen technische achtergrond te hebben om dit te begrijpen”
 • “Er zijn in onze organisatie nog wel meer mensen die zo’n update kunnen gebruiken”

Lees hier ervaringen van een oud-deelnemer.

Op donderdag 27 juni 2019 volgt de volgende workshop, voor weer een groep medewerkers die Dummie-af willen zijn. In vier verschillende lablokalen binnen HAN Hogeschool doen deelnemers zelf praktijkproefjes: bloedonderzoek, analytische chemie met chromatografie, voedingsmiddelenmicrobiologie en DNA-onderzoek.

Voor meer informatie over het programma, deelnamekosten en locatie, klik hier. 
Aanmelden kan via de online registratiemodule.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Rachel van den Tweel via telefoonnummer (033) 465 75 07 of per mail via rachel@fhi.nl.

 

Labanalyse 2019

Op 7 november 2019 vindt het LabAnalyse event plaats in De Kuip in Rotterdam. Centraal staat kennisuitwisseling rondom actuele analysemethoden binnen diverse laboratoria.

Dit gebeurt in een uitgebreid conferentieprogramma en via een informatiemarkt met vooraanstaande leveranciers en aanbieders van analyseapparatuur, reagentia, laboratoriumbenodigdheden en overige analyseproducten. Het conferentieprogramma is gericht op (petro)chemie en food & feed, en geeft een goed beeld van algemene ontwikkelingen en de nieuwste analysetechnieken in diverse laboratoria. Een kijkje in de keuken bij andere labs biedt inspiratie en nieuwe ideeën voor het analyseren.

www.labanalyse.nl

 

 

 

 

BLIKVANGERS

CONTACT

ABONNEMENT