KENNISPLATFORM VOOR LABORATORIA

LABVISION NIEUWS

EDITIE 37, MAART 2019

Kennisquiz prijswinnaars WoTS

 

Ook tijdens de afgelopen WoTS (oktober 2018) was er weer de traditionele kennisquiz in de stand van Greiner Bio-One. Door middel van een vijftal meerkeuzevragen werden de bezoekers door de stand geleid op zoek naar antwoorden. Deelnemen was zeker de moeite waard want uit alle goed ingevulde formulieren werd iedere dag een winnaar van een ‘beats by dre’ draadloze koptelefoon, passend bij het thema ‘Cell Culture Rocks!’, getrokken. Daarnaast werd er ook nog een koptelefoon verloot onder onze actieve social media volgers.

 

www.gbo.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerste zeewier processing lab ter wereld in Petten

 

Eind vorig jaar is bij ECN part of TNO in Petten een laboratorium voor zeewier processing geopend. De ingebruikname van dit laboratorium is een eerste stap naar verdere ontwikkeling van technologieën voor het omzetten van deze biomassa naar groene brand- en grondstoffen. Zeewier biedt enorme mogelijkheden om als duurzame bron een groot aandeel te spelen in de energietransitie. Wereldwijd is dit het eerste laboratorium dat dusdanig is opgeschaald dat per dag tot 50 kg zeewiernat kan worden verwerkt. Hierbij wordt gebruikgemaakt van ondermeer een filmverdamper en vriesdroger van Büchi Labortechnik.

 

Het laboratorium bestaat uit flexibel in te zetten testfaciliteiten, waarmee nieuwe verwerkingsmanieren van zeewier naar biobrandstoffen en groene grondstoffen kunnen worden ontwikkeld . In het lab wordt het zeewier uit elkaar gehaald en gesplitst in suikers, eiwitten en mineralen waarna deze worden opgewerkt tot halffabrikaten. In het lab kunnen grondstoffen worden geproduceerd voor bijvoorbeeld duurzame plastics, textiel, zoetstoffen, anti-oxidanten en mineralen. Het nieuwe laboratorium stelt TNO in staat om samen met bedrijven en andere kennisinstellingen een impuls te geven aan de energietransitie en de vergroening van de chemiesector. ECN part of TNO voert samen met het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) en de WUR het project ‘Plantaardige Biomassa uit Zee’ uit voor de Provincie Noord-Holland.

 

www.tno.nl

 

 

 

Nieuw instituut voor voedselveiligheid

 

Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw instituut. De nieuwe organisatie draagt de naam Wageningen Food Safety Research (WFSR) en maakt onderdeel uit van Wageningen University & Research. Door het samenvoegen van beide organisaties ontstaat een unieke kennisinstelling voor de voedsel- en voederveiligheid in Nederland. Het nieuwe instituut kan de laboratoriumondersteuning voor de NVWA en de rijksoverheid effectiever en kennisintensiever uitvoeren.

 

Door deze samenvoeging wordt de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot. Wageningen Food Safety Research is een steunpilaar bij incidenten en crises voor de NVWA, de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en speelt een rol bij milieuincidenten en (voedsel)vergiftigingen.

 

Daarnaast functioneert WFSR tevens als nationaal en Europees referentielaboratorium. Het RIKILT (230 medewerkers) en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid (130 medewerkers) zitten al geruime tijd in hetzelfde gebouw op de Wageningen Campus en werken al nauw samen.

 

 

 

50 jaar Heron-reeks voor laboratoriumboeken

 

Met een feestelijke bijeenkomst stond Uitgeverij Syntax Media onlangs stil bij het 50-jarig jubileum van de Heron-reeks. Het eerste leerboek in de reeks verscheen in 1968 met als titel: ‘Theoretische grondslagen van de analyse in waterige oplossingen’. Sindsdien is de Heron-reeks uitgegroeid tot een serie leerboeken met tientallen uitgaven die volop worden gebruikt in het laboratoriumonderwijs en voor bij-en nascholing.

 

John van de Willik overhandigt het oudste boek uit de Heron-reeks aan Elisabeth de Ligt.

 

John van der Willik, oud-directeur van de Hogeschool Leiden, benadrukte het belang van de Heron-reeks voor het laboratoriumonderwijs, dat tegenwoordig meer in competenties is geformuleerd. ‘Daardoor is de bijbehorende vakinhoud meer dan ooit te vinden in de boeken van de Heron-reeks’, aldus Van der Willik. Elisabeth de Ligt, directeur van Uitgeverij Syntax Media en uitgever van de Heron-reeks, kondigde tijdens de bijeenkomst verschillende nieuwe uitgaven aan.

 

www.syntaxmedia.nl

 

 

Cell Culture Rocks!

 

Met het thema ‘Cell Culture Rocks! when you have the right gear’ maakte Greiner Bio-One veel indruk tijdens de afgelopen World of Technology & Science. En dat cell culture springlevend is, en er muziek in zit, was duidelijk te zien in alle uitingen.

 

Wil je nog een keer nagenieten van de mooie clip? Bekijk ’m dan op YouTube via de QR-code.

 

 

 www.gbo.com

 

 

 

De winnaars van de Greiner Bio-One kennisquiz van de afgelopen WoTS, met vanaf linksboven met de klok mee: Mireia Bernabe Kleijn, Nicole Hoebers, Maltie Baidjnath Misier, Nancy Schuurman en Erik Nijboer.