KENNISPLATFORM VOOR LABORATORIA

LABVISION NIEUWS

EDITIE 38, MEI 2019

Help mee met de ontwikkeling van jong HLO-talent

 

Het Analyst Development Programme (ADP) van Checkmark Labrecruitment is een driejarig carrièretraject waarin ambitieus afgestudeerd HLO-talent de kans krijgt om zich snel te ontwikkelen op het laboratorium. CheckMark’s ADP-analisten zijn jonge analisten die ambitieus, communicatief, initiatiefrijk en intelligent zijn. Ook beschikken zij over zeer brede vakinhoudelijke interesse. De ADP-analisten hebben een afgeronde HLO-opleiding en zijn tijdens hun carrièretraject drie keer voor een periode van twaalf maanden operationeel inzetbaar op laboratoria.

 

 

Daarnaast krijgen zij vakinhoudelijke training en cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. ADP-ers doen zo in drie jaar tijd brede werkervaring bij verschillende laboratoria op. De recruiters van Checkmark zijn benieuwd hoe deze talenten binnen het Analyst Development Programme van waarde zouden kunnen zijn voor jouw laboratorium. Hoe begeleid jij bijvoorbeeld jong talent op je laboratorium? Wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden voor jong talent binnen je organisatie?

 

Zou je met andere laboratoria willen samenwerken om jong talent aan te trekken? Via deze pagina kom je bij een korte vragenlijst waarin wij naar je ideeën omtrent de inzet van jong talent vragen.

 

Door het invullen van deze survey, help je ons het Analyst Development Programme continu af te stemmen op de actuele wensen in de markt. Neem voor meer informatie over dit programma contact op met Cora Bos, commercieel directeur van Checkmark.

 

cora@checkmark.nl

(0182) 59 02 10

 

 

Basisprincipes van de PCR

 

Zes jaar na het verschijnen van de eerste druk van ‘Basisprincipes van de PCR’ is de laboratoriumtechniek nog steeds ongekend populair en veelvuldig toegepast. Het boek is nu uitgebreid met het kwantificeren met behulp van de tweede afgeleide methode en de digital droplet PCR-methode.

 

 

Tevens is de informatie in het boek aangepast aan de laatste ontwikkelingen en zijn lezerssuggesties ter verbetering van het boek verwerkt. De PCR-techniek heeft een revolutie in de moleculaire biologie ontketend en heeft tegenwoordig in verschillende laboratoria in uiteenlopende vakgebieden een vaste plaats ingenomen. Dit toegankelijke en rijk geïllustreerde boek vat alles samen wat je over de moderne PCR-praktijk moet weten.

 

Niet alleen de fasen van de PCR-reactie, de functie van de PCR-componenten en de ontwikkeling van de PCR-primers, maar ook de nucleïnezuur-isolatie en de analyse van PCR-producten worden besproken. Daarnaast komen de real-time PCR en enkele basisbegrippen van kwaliteitszorg op het PCR-laboratorium aan de orde.

 

www.syntaxmedia.nl

 

 

 

Cell Culture Rocks!

 

Afgelopen oktober introduceerde Greiner Bio-One tijdens de WoTS het thema ‘Cell Culture Rocks!’ Op het eerste themafilmpje op de beurs hoorden en zagen we de drummer het beste halen uit het brede aanbod aan cel- en weefselkweek producten.

 

 

Inmiddels is er een vervolg op gekomen, namelijk de ‘Funky Flask Edition’ met de weefselkweekflessen in de hoofdrol. Bekijk deze nieuwe video hier.

 

www.gbo.com

 

 

 

European Lead Factory start nieuwe screeningscampagne

 

De European Lead Factory (ELF) heeft in het kader van het tweede kaderprogramma van het Innovative Medicines Initiative (IMI) een totale projectbegroting van 36,5 miljoen euro veiliggesteld. In de komende vijf jaar zullen twintig partners in zeven landen in het nieuwe project ESCulab (European Screening Centre) onder de vlag van ELF de transformatie van potentiële drug targets naar nieuwe geneesmiddelen bevorderen.

 

 

In de komende vijf jaar wil de European Lead Factory 185 nieuwe drug discovery projecten opstarten door medisch relevante drug targets van Europese onderzoekers, kleine en middelgrote bedrijven en de farmaceutische industrie te screenen op de ELF-bibliotheek van 550.000 unieke chemische verbindingen. Door het succes van de eerste screeningscampagne hebben zich een aantal nieuwe partners bij het ESCulab-project aangesloten.

 

Dit zijn de farmaceutische bedrijven Servier en Grünenthal en de Medicines for Malaria Venture (MMV), een samenwerkingsverband op het gebied van onderzoek naar en ontwikkeling van antimalaria medicijnen. De rol van het Pivot Park Screening Centre (PPSC), dat bij het eerste ELF-project al nauw betrokken was als één van de screening centres, is nu uitgebreid tot de centrale screening site voor het ESCulab-project.

 

www.europeanleadfactory.eu

 

 

 

Gilson Product Catalogus 2019

 

Heb je de Product Catalogus 2019 al in je bezit? Je vindt hierin een handig overzicht van de liquid handling producten van Gilson. Van pipetten en bijbehorende tips en accessoires (manual liquid handling) tot de nieuwe benchtop-producten en de mogelijkheden op gebied van automated liquid handling.

 

 

Interesse? Stuur een e-mail en geef aan of je de catalogus digitaal of als brochure wilt ontvangen.

 

sales-nl@gilson.com

 

 

 

Mini-nieren uit urinecellen

 

Wetenschappers van het Hubrecht Institute, Prinses Máxima Centrum, de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn erin geslaagd om nier-organoïden te maken met cellen uit urine. Dit biedt mogelijkheden voor tal van nieuwe behandelingen die minder belastend zijn voor nierpatiënten. Wetenschappers kunnen al langer mini-darmen, -levers, -longen en -alvleesklieren in het lab kweken. Sinds kort lukt dit ook goed voor de nier, door het opkweken van pluripotente stamcellen.

 

 

Doorsnede van een 3D-reconstructie van

een nier-organoïde (foto: Anne Rios, Prinses

Máxima Centrum).

 

De Utrechtse onderzoekers gebruikten in hun studie voor het eerst volwassen stamcellen, direct uit de patiënt. Cellen uit urine bleken hier ook voor geschikt. Een mini-nier uit het lab ziet er niet uit als een gewone nier.

 

Maar de eenvoudige celstructuren hebben wel veel eigenschappen die echte nieren ook hebben. Daarom kunnen hiermee verschillende aandoeningen worden gemodelleerd, zoals erfelijke nierziekten, -infecties en -kanker en kan in detail worden bestudeerd wat er precies misgaat. Nierpatiënten die een transplantatie ondergaan lopen een grote kans op een virusinfectie. Daar is nog steeds geen goede behandeling voor. “In het lab kunnen we een mini-nier een virusinfectie geven die sommige patiënten na een niertransplantatie ook krijgen”, zegt Marianne Verhaar, Hoogleraar Experimentele Nefrologie in het UMC Utrecht. “Vervolgens kunnen we kijken of die infectie met een bepaald medicijn weer geneest. Daarnaast kunnen we met mini-nieren, gemaakt van weefsel van een patiënt met kanker in de nieren, ook kanker bestuderen en testen welk medicijn het beste werkt.”

 

www.hubrecht.eu rmutrecht.org