KENNISPLATFORM VOOR LABORATORIA

LABVISION NIEUWS

EDITIE 35, MEI 2018

Persoonsgegevens in gevaar? Niet bij LabVision!

 

Will Spaninks, CIPP/E, Data Protection Officer, The Privacy Factory

 

Net als de rest van Nederland (en Europa) moet LabVision voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die per 25 mei 2018 is ingegaan. Velen denken dat de AVG vooral een juridische kwestie is, maar dat is niet zo. De AVG raakt álle interne bedrijfsprocessen en ook leveranciers waarbij persoonsgegevens betrokken zijn. Met meer dan 10.000 LabVision abonnees zijn er veel gegevens te beschermen en actueel te houden. LabVision streeft naar een zo groot mogelijke transparantie over wat zij doet met je gegevens en waarom.

 

 

LabVision heeft voor AVG-implementatie specialist The Privacy Factory (TPF) in de arm genomen. Daarbij zijn eerst de gegevensverwerkingen onderzocht. Voor de distributie van het blad worden je naam, geslacht en adresgegevens aangeleverd door de partners van LabVision. Ook kan je je zelf via de site of via inschrijfmodules bij vakbeurzen bij ons aanmelden. De gegevens worden verwerkt door de redactie van LabVision en een externe applicatiebeheerder. Hiermee is een verwerkersovereenkomst afgesloten waarin duidelijk is vastgelegd wat hij met je gegevens mag doen en hoe hij ze dient te beschermen. Omdat ze volgens de wet beschouwd worden als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken wordt er ook tussen de Stichting LabVision en haar partners een overeenkomst omtrent persoonsgegevens afgesloten waarin de wederzijdse rechten en plichten worden geregeld. Na het verder inzichtelijk maken van de toepasselijke wetgeving, is onderzoek gedaan naar de wettelijke grondslag voor de verwerking van de gegevens.

Om je als belanghebbende via dit blad en de website op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen in de branche Laboratorium Technologie, baseert LabVision zich op de grondslag gerechtvaardigd belang. Voor direct marketing is volgens de wet je voorafgaande toestemming niet vereist. Wel kan je je te allen tijde voor het blad afmelden via het volgende e-mailadres: lezersservice@labvision.nl.

 

Op basis van bovenstaande hebben wij een aantal aanvullende beschermingsmaatregelen genomen en een nieuwe privacyverklaring opgesteld. Hierin staan onder andere de volgende zaken duidelijk omschreven:

 

  • Doeleinden en grondslag voor verwerking
  • Verstrekking aan dienstverleners
  • Bewaringstermijn
  • Profilering
  • Cookies
  • Rechten, vragen en klachten

 

Voor de website werkt LabVision met
privacyvriendelijke instellingen waarbij
persoonsgegevens zoals bijvoorbeeld een
IP-adres automatisch geanonimiseerd worden.
Verder delen wij geen gegevens met derden en
maken we geen gebruik van andere Google-diensten
zoals AdWords voor profilering en het tonen van
advertenties.
Kijk hier voor de volledige privacy verklaring:
www.labvision.nl/privacy.html.

 

Om de AVG-implementatie binnen de LabVision
organisatie verder te stroomlijnen zijn er
gedragsregels opgesteld en audits gedaan op de
privacyverklaringen van de betrokken partners.

Waar nodig zijn maatregelen genomen om processen meer met elkaar in overeenstemming te brengen en hiermee je gegevens en privacy beter te beschermen. Nog vragen? Neem dan contact met ons op via e-mail: privacy@labvision.nl.

 

 

Innovaties Analytica 2018 te zien op WoTS

 

Greiner Bio-One onthulde verschillende productinnovaties op Analytica 2018, de toonaangevende internationale vakbeurs voor laboratoriumtechnologie, -analyse en -biotechnologie, in München. Dit waren onder andere Sapphire pipettors, voor het pipetteren van vloeistoffen met een grote gebruikersvriendelijkheid en precisie, en de 5ml centrifugebuisjes, als aanvulling op de portfolio van reactievaten en -buizen. Verder was er ook het nieuwe uit één laag bestaande celkweekvat van de reeds bekende CELLdisc reeks te zien.

 

Op het gebied van microscopie presenteerde Greiner Bio-One een breed scala aan zorgvuldig ontworpen CELLview celkweekproducten met een glazen bodem, zoals slides, schalen en microplaten. Het volledige portfolio voor 3D-celkweek werd ook tentoongesteld op deze beurs. Celkweekvaten met een celafstotend oppervlak maken de kweek van cellen tot driedimensionale structuren mogelijk en vormen een perfect platform voor magnetische 3D-celkweek. Verder konden de bezoekers meer te weten te komen over alle hightech producten voor biobanking.

 

Met zijn Cryo.s voor biobanken, 8-kanaals decapper en rackscanner biedt Greiner Bio-One perfect gecoördineerde oplossingen voor high throughput monsteropslag en in geautomatiseerde opslagsystemen. Wil je ook kennismaken met deze innovaties? Kom dan naar stand 7C048 op de WoTS, van 2 tot en met 5 oktober in de Jaarbeurs te Utrecht. Je kunt je middels de QR-code registreren voor gratis toegang.

 

www.gbo.com

 

 

 

Pipet en vriesdroger gaan voor TechAward

 

Onder de inzendingen voor de TechAward World of Laboratory zijn er twee van bedrijven die participeren in LabVision, namelijk van Gilson en Büchi Labortechnik. Met de Gilson pipet met Bluetooth kan in combinatie met een tablet de traceerbaarheid van het pipetteren op 96 wells en 384 wells sterk worden verbeterd. De tablet bevat de Pipettepilot software die het mogelijk maakt een compleet pipetteerschema in te geven. Tot zeven pipetten kunnen worden gekoppeld, zowel enkelkanaals als meerkanaals. Hierbij is ook de mogelijkheid ingebouwd een repeterend volume te gebruiken voor beide soorten pipetten.

 

Er zijn momenteel acht enkelkanaals pipetten met Bluetooth in een bereik van 1 μl tot 10 ml; de Bluetooth meerkanaalspipetten zijn er van 10 μl (1 μl ondergrens) tot 1200 μl in zowel 8- als 12-kanaals versie.

 

De Lyovapor L-300 van Büchi Labortechnik is de eerste laboratoriumschaal vriesdroger met onbeperkte ijscapaciteit. Dankzij Infinite-Technology maakt de vriesdroger doorlopende sublimatie van water en organische oplosmiddelen bij -105 °C mogelijk. Hierbij worden de twee condensors automatisch geschakeld en om en om met stoom ontdooid en gereinigd.

 

De Lyovapor L-300 is de eerste en enige laboratoriumschaal vriesdroger die onafhankelijk van het gesublimeerde watervolume constant presteert, zonder dat daar noemenswaardig onderhoud voor nodig is. Met de bijbehorende Infinite-Control software kunnen alle relevante procesparameters worden geregeld, zoals de temperatuur van de platen en het product, alsmede de systeemdruk. Gebruikers kunnen de Lyovapor direct op het apparaat bedienen of vanaf een PC. Tegelijkertijd kunnen alle procesparameters vanaf een mobiel apparaat worden bewaakt.

 

Breng je stem op Gilson of Büchi uit via www.wots.nl/techaward-wol/