KENNISPLATFORM VOOR LABORATORIA

Verschenen uitgaven

Lees hier alle redactionele artikelen van eerder verschenen edities.

Editie 38, mei 2019

Biofarmaceutische R&D infrastructuur op Pivot Park Oss trekt steeds meer bedrijven

Zeven jaar na de oprichting huist het Pivot Park in Oss 58 bedrijven, die werk bieden aan ruim 550 mensen. De hoogwaardige biofarmaceutische R&D-infrastructuur en faciliteiten van het sciencepark trekken nog steeds nieuwe bedrijven, van start-up’s tot gevestigde ondernemingen. Ook bedrijven van het eerste uur als Pivot Park Screening Centre (PPSC) en Ardena Oss (voorheen ChemConnection) varen wel in deze R&D-community, waar mede door de groei steevast rond de vijf tot vijftien vacatures openstaan.

Interdisciplinair onderzoek op raakvlak biologie en engineering legt MERLN geen windeieren

Vier jaar na de oprichting werken er inmiddels meer dan honderd onderzoekers bij het Institute for Technology- Inspired Regenerative Medicine (MERLN) in Maastricht. Zij richten zich op het ontwikkelen van nieuwe, baanbrekende technologieën om herstel en regeneratie van weefsels en functionele organen te verbeteren.

Zagen van gehoorsteentjes en aflezen van jaarringen luistert heel erg nauw

In het otolietenlab van Wageningen Marine Research in IJmuiden wordt elk jaar van zo’n 30.000 tot 40.000 zeevissen de leeftijd bepaald.
Dit gebeurt door heel precies de jaarringen in de gehoorsteentjes (otolieten) te tellen. Veel van dat werk vindt plaats in het kader van wettelijk verplichte monitoring studies van visbestanden (voor onder andere het vaststellen van vangstquota).

Geautomatiseerd testen van isolatieglas volgens wereldwijde normen

Het glaslaboratorium bij TÜV Rheinland in Arnhem verzorgt voor glasproducenten van over de hele wereld het testen en certificeren van hun producten.
Binnen het brede scala aan testen, die afhankelijk van de aard en toepassing van het glas volgens verschillende normen moeten worden uitgevoerd, is het gasverlies in isolatieglas een bijzondere.

Nieuw lab Supertape staat middenin de organisatie

Met de nieuwbouw van een productiehal en aanpalende kantoorruimte bij Supertape in Etten-Leur heeft het eveneens nieuwe, door Köttermann ingerichte laboratorium een centrale plek in het bedrijf gekregen. Hiermee wordt recht gedaan aan de spilfunctie van het lab, dat zowel de QC/QA voor de productie van zelfklevende tapes uitvoert als klant- en applicatiespecifieke producten ontwikkelt op dit gebied.

Editie 37, maart 2019

Het ultieme vriezen bij de grootste cryo-biobank van Nederland

De verhuizing van de navelstrengbloedbank van Leiden naar de hoofdlocatie in Amsterdam was voor het Laboratorium voor Cryobiologie van Sanquin aanleiding voor herinrichting van de biobank en modernisering van de cryogene installatie. Hierdoor kan deze grootste cryogene biobank van Nederland zowel de Sanquin-laboratoria als externe partijen nog beter van dienst zijn met een groeiend pakket aan services. Hoofd van het laboratorium Johan Lagerberg laat zien wat er allemaal komt kijken bij het beheer van zo’n half miljoen verschillende samples.

Teelt 100% resistente bijen binnen vier jaar gerealiseerd door inzet vele vrijwilligers

Er is een dreigend tekort aan bijen, die onmisbaar zijn voor bestuiving van voedingsgewassen. Met de groeiende voedselproductie, die nodig is om de uitdijende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, groeit ook de vraag naar bijenvolken. Echter, de afgelopen jaren heeft het aantal beschikbare bijenvolken geen tred kunnen houden met de groeiende vraag. Vooral in de Verenigde Staten waar het aantal bijenvolken zelfs daalde en import van bijenvolken uit Australië nodig was.

Point-of-care testen zijn sleutel tot aanpak verwaarloosde ziektes

Het in 2016 als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI) opgerichte Mondial Diagnostics heeft als missie om de gezondheidszorg rond armoedegerelateerde ziektes te verbeteren. Hiervoor ontwikkelt het bedrijf eenvoudige, goedkope en betrouwbare point-of-care testen voor verwaarloosde ziektes als leptospirose, buiktyphus en brucellose. Theresia Abdoel en Erika van den Bogaart laten zien hoe hun laboratoriumwerk het verschil kan maken voor miljoenen mensen.

De kunst van het kweken van organoïden

Onderzoeksanalist Stieneke van den Brink werkt al bijna 40 jaar bij het Hubrecht Institute in Utrecht. In die hoedanigheid stond en staat ze vooraan bij de spectaculaire ontwikkelingen rond organoïden. Letterlijk wel te verstaan, want in de groep van Hans Clevers werkte zij in 2007 met Toshiro Sato als een van de eersten ter wereld aan het kweken van mini-organen in het laboratorium. Sindsdien heeft zij met haar collega’s het kweken van organoïden steeds verder verfijnd.

Meer inzicht in werking eiwitten door moduleren van structuren

Onderzoekers van de sectie Organische Chemie van de VU krijgen vanuit fundamentele kennis van 3D-structuren van eiwitten steeds meer vat op de werking ervan.
Daarbij bouwen ze onder meer peptides in die zijn gesynthetiseerd uit niet-natuurlijke aminozuren. Sven Hennig, die sinds 2017 werkt bij de groep van Tom Grossmann, heeft voor de structuuranalyse een kristallografie X-ray faciliteit opgezet.

Applicatielab Metrohm draait op ultrapuur water (en Ruby)

Met de verhuizing van Schiedam naar Barendrecht, eind 2017, is bij Metrohm Nederland ook een nieuw laboratorium ingericht voor het ontwikkelen en uitvoeren van analyses op het gebied van met name titratie en ionchromatografie. De kersvers afgestudeerde Ruby Bisdom voert er inmiddels bijna anderhalf jaar de scepter als ‘application & support engineer’ en heeft in die hoedanigheid al menig pre- en after-sales project succesvol afgerond.

Enzymen zijn meesters in organische synthese

Het juiste enzym met het juiste substraat kan voor wonderen zorgen in de asymmetrische synthese van ingewikkelde organische verbindingen. Onderzoekers van de basiseenheid Chemische Farmaceutische Biologie slagen er wat dat betreft steeds beter in om goede matches te vinden. Baken in deze ‘First Dates avant la lettre’ is analist Pieter Tepper, die zijn gevarieerde takenpakket samenvat als ‘het zorgen voor een zo optimaal mogelijke werksituatie voor de onderzoekers en studenten’.

BLIKVANGERS

CONTACT

ABONNEMENT