Greiner Bio-One neemt het voortouw in duurzaamheid

“Jongen, het maakt niet uit wát je doet, als je maar kijkt wat het met je omgeving doet.” Met die woorden is directeur Martin Zwinkels van Greiner Bio-One grootgebracht. En die boodschap is letterlijk tastbaar geworden in de vorm van hele praktische, duurzame initiatieven bij zijn organisatie.

directeur Martin Zwinkels van Greiner Bio-OneMartin Zwinkels is op een aanstekelijke manier bevlogen over duurzaam ondernemen. Sinds 2008 al is hij bezig met de uitwerking van een strategie voor de toekomst voor zijn organisatie: de Nederlandse (en Belgische) tak van een bedrijf dat diverse productlijnen aan medische instellingen verkoopt. Enige tijd later bleek eerder ingeslagen duurzame weg mooi aan te sluiten op het veranderde wensenpakket van klanten van GBO. De zorginstellingen nemen bij hen zaken af waaronder infuusnaalden en specifieke COVID-19 gerelateerde producten, waarbij een omgevingsbewuste werkwijze een belangrijk verkoopargument is geworden.

Niet alleen energie

voortouw in duurzaamheid greiner bio one“Mijn visie heeft ons al verder gebracht op het pad van duurzaamheid dan menig ander bedrijf”, vertelt Martin. “Dan praat ik om te beginnen over intelligente led-verlichting in het pand en een warmtepomp voor verwarming en koeling. Maar duurzaamheid gaat in mijn ogen verder dan energie. Het gaat ook over circulariteit in afvalverwerking bij de productie. Over papierloos werken, over comfort en over de werkrelatie met je medewerkers. Heeft iedereen bijvoorbeeld een ergonomische werkomgeving? Via IT-oplossingen zijn we steeds flexibeler gaan werken. Precies op het juiste moment overigens, want na de corona-uitbraak konden we eenvoudig goede werkplekken thuis creëren.”

Zonneweides

In 2020 werd een eerste partij zonnepanelen op het magazijn- en kantoordak van het bedrijf geplaatst. “Waarom zou je zonneweides in het gras of op water willen creëren als je hier zoveel vierkante meters plat dak ongebruikt laat? Natuurlijk moet het dak wel stevig genoeg en voldoende geïsoleerd zijn. Maar dat kun je ook laten aanpassen. In 2020 volgt fase 2 van de plaatsing van zonnepanelen.

greiner bio one duurzaam

Blue Plan

blue-planHet ‘Blue Plan’, uitgerold door de internationale organisatie, geeft ook mogelijkheden om de zaken breder aan te pakken. Zo levert het concern medisch gerelateerde producten die voor een groot deel uit kunststof zijn vervaardigd. Na gebruik worden deze materialen afgevoerd in gesloten containers en volledig verbrand. “Dan is het belangrijk dat je kunststof toepast die geen zware metalen of weekmakers bevat”, aldus Martin. “Wij produceren alleen zuivere polymeren die na verbranding worden omgezet in water en kooldioxide. De kookdioxide-uitstoot wordt door de afvalverwerkers getackeld.”

Dilemma’s

“We proberen – daar waar mogelijk – de hoeveelheid verpakking te reduceren, waar anderzijds farmaceutische bedrijven rekening moeten houden met processen in clean rooms, die het soms noodzakelijk maken om producten wel driedubbel te verpakken. Het is een dilemma, waar de wens om duurzaam te werken soms wordt tegengehouden door de behoefte van de klant.”
Een ander dilemma zit hem in het terugbrengen van vervuiling via het aantal transportbewegingen. Zoveel mogelijk in bulk leveren is ideaal. Om de eigen voorraad bij medische centra minimaal te houden, wordt via aanbestedingen tegenwoordig echter dagelijkse levering afgedwongen. Een tendens die juist leidt tot kleinere pakketjes en meer verkeersbewegingen. Er is geen keuze, want wie zich hiertegen verliest de tender. Een ontwikkeling binnen de overheid en semioverheid die lijnrecht staat tegenover de wens en de opdracht van diezelfde overheid om duurzaam te werken. “De enige oplossing zit hier in duurzame vervoersoplossingen”, aldus de directeur. “Momenteel werkt onze transporteur aan een plan waarbij zij zeggen hun CO2-uitstoot met 90 procent te kunnen reduceren. Daar werk ik graag aan mee.”

Verantwoordelijkheid pakken

Het uiteindelijke doel van Greiner Bio-One is volledig energieneutraal te werken. En dat doel staat met watervaste inkt op de kalender van 2022 geschreven. Het idee dat het bedrijf z’n CO2-footprint met certificaten zal afkopen wijst Martin Zwinkels resoluut van de hand. “Wij doen niet aan green washing. We bedenken geen andere oplossingen dan aanpassingen die wij zelf kunnen doen.” Een prijzenswaardige stelling van een bedrijf dat zelf grote stappen vooruit zet en anderen wil motiveren hetzelfde te doen.

(Bron: VOA april 2021, tekst: Marco Beentjes)

Greiner Bio-One

tel: 0172 420 900
info.nl@gbo.com
www.gbo.com

greiner-bio-one

 

Scroll naar boven

Inschrijven voor de nieuwsbrief én LabVision digitaal ontvangen?