Van de hoofdredacteur

21 september 2020

Zet die deuren maar snel open!

Sinds de uitbraak van het SARS-CoV-2 virus, die de WHO op 11 maart van dit jaar officieel tot een pandemie bestempelde, zijn laboratoria dagelijks in het nieuws. In het begin –zo herinner ik mij vaag (het lijkt wel jaren geleden)– waren dat nog Jeugdjournaal-achtige taferelen met analisten in netjes gestreken labjassen die iets vaags zaten te pipetteren en microbiologen, virologen en iedereen die een tv-momentje wilde meepikken, die trots vertelden over wat er allemaal komt kijken bij het testen, hoeveel ze er op een dag kunnen doen, hoe snel ze een resultaat kunnen ophoesten.

Inmiddels is het laboratorium al lang niet meer een onschuldig decor voor wat mooie plaatjes in een reportage over corona, maar heeft het een vrije val gemaakt naar het niveau van Haags gekonkel en achterkamertjespolitiek.
Met als voorlopig dieptepunt (ik schrijf dit redactioneel op maandag 21 september) de avond ervoor waar Arjen Lubach in ‘Zondag met Lubach’ het falende testbeleid fileerde, met als hoogtepunt een liedje op de wijs van een kersthit waarin Duitse commerciële laboratoria de Hollanders aanbieden om een handje te helpen met het verwerken van de testen.
Lubach gaf daarbij het journalistieke onderzoekswerk van met name ‘Follow the Money’ een groter podium, zodat nu half Nederland weet dat de medisch microbiologen er tot nu toe uitstekend in geslaagd zijn om de commerciële labs buiten de deur te houden wat betreft het analyseren van de coronatesten en dat de politiek zich dat allemaal vrij amechtig heeft laten aanleunen.

Dit redactioneel is niet de plek om daar een waarde-oordeel over te geven (daarvoor ken ik ook niet de precieze feiten). Maar ik ben nog wel even de archieven ingedoken na het in de tv-uitzending horen van de naam U-Diagnostics, een Nederlands commercieel laboratorium dat keer op keer het deksel op de neus kreeg bij het aanbieden van aanmerkelijk extra testcapaciteit, die ook nog eens sneller en goedkoper zou zijn.
In 2011 publiceerden we een interview met Albert Zwart, de man achter U-Diagnostics, die toen voorspelde dat op het gebied van de ziekenhuislaboratoria Nederland toe kan met vijf grote labs, die tegen tenminste 30% lagere kosten zouden kunnen werken.

Van die situatie is nog geen sprake, maar het zou best wel eens kunnen dat alleen al door de uitzending van Lubach een en ander in een stroomversnelling geraakt. Sowieso komen de microbiologische en ook klinische laboratoria meer in de spotlights te staan.

Meer openheid is altijd goed. Ook letterlijk, want een zeker ook voor LabVision vervelend bijverschijnsel van alle coronamaatregelen is dat laboratoria letterlijk de deuren gesloten houden. Waar we ‘vroeger’ altijd ter plekke welkom waren voor een interview, waren we voor deze LabVision vaak aangewezen op een telefonisch interview of zoom-sessie. Prima alternatief voor de informatie-overdracht, maar je mist dan toch het lekker rondstruinen op een lab, het zien hoe de mensen er werken, het proeven van de sfeer. Zet die deuren maar weer snel open!

Richard Bezemer
Hoofdredacteur LabVision

labvision@bezemercommunicatie.nl

Scroll naar boven

Inschrijven voor de nieuwsbrief én LabVision digitaal ontvangen?