Van de hoofdredacteur

Oktober 2019

Groener werken: gooi niet alles in de cloud

‘Als het Internet een land was, zou het op de zesde plaats staan op de wereldranglijst van landen die jaarlijks het meeste CO2 uitstoten’. En: ‘Opslag in de cloud van 20 e-mails per dag gedurende een jaar komt overeen met de CO2-uitstoot van een autorit van 1.000 kilometer’. Deze en andere ‘feiten’ zijn te vinden op een vanzelfsprekend zeer karig ingerichte website: webcleanupdays.com.

Geïnspireerd door World Cleanup Day –die dit jaar op 21 september was–, waarop mensen worden aangespoord om zwerfafval op te ruimen, bedachten de ontwerpers van deze site een soortgelijke schoonmaakactie, maar dan voor digitale rommel. Die is minder zichtbaar dan een bierblikje in de berm, maar heeft ondertussen ook al een behoorlijke impact op het milieu.

Zolang digitale bestanden op de harde schijf van je computer blijven staan is er niet zoveel aan de hand. En ook het gebruik van een lokale server kan nog wel door de beugel als het om energieverbruik gaat. Het wordt pas serieus als de cloud er aan te pas komt. De cloud, een term die menigeen nog steeds zal associëren met een blauwe hemel waarin een enkel wolkje drijft, is in de rauwe werkelijkheid een uitdijende verzameling van datacentra, inmiddels alleen in Nederland al bijna tweehonderd. Ze vallen nauwelijks op (wat dat betreft zijn het net laboratoria), maar ondertussen nemen ze aardig wat ruimte in, zowel fysiek als op het energienet. Wat betreft het laatste is er zelfs een tijdelijke stop op de bouw van datacentra in Amsterdam en omstreken, omdat de stroomvoorziening het niet meer aankan.

Met snellere netwerken door 5G, Internet of Things en andersoortige digitaliseringsslagen zal de behoefte aan stroom (lees energie) alleen maar toenemen. Ook laboratoria profiteren van die digitale ontwikkelingen, van digitaal pipetteren tot AI-bewerkingen op data in de cloud, van digitale labjournaals die overal ter wereld te raadplegen zijn tot veilige backup-opslag van labuitslagen. Het zou organisaties dan ook niet misstaan als ze, middenin de hausse, al beleid ontwikkelen om te gaan minderen.

Waar we nu als labmensen al wel iets aan kunnen doen is, net als iedere consument, eens stilstaan bij hoeveel data je, bewust of ongemerkt, zelf naar de cloud stuurt. Is het belangrijk dat al je e-mails van de afgelopen tien jaar ergens in een datacentrum blijven rondzoemen? Moeten per se de duizenden foto’s die je achteloos gemaakt hebt, al dan niet in combinatie met al die whatsappberichten, tot het einde der tijden worden bewaard?

Het opslaan en bewaren van 100 Gbyte aan data (daar kom je met je al die mails en foto’s zo aan) komt overeen met een carbon footprint van 0,2 ton CO2 is becijferd. Dat is al heel wat ten opzichte van de 12 ton (veel te veel!) die de gemiddelde Nederlander nu nog voor zijn rekening neemt, en is zelfs bijna 10% van de hoeveelheid die we met z’n allen op de wereld per persoon per jaar mogen uitstoten om binnen de maximale opwarming van de aarde te blijven…

Richard Bezemer
Hoofdredacteur LabVision

labvision@bezemercommunicatie.nl

Scroll naar top

Abonnement nemen op labvision?